4. det tog två dygn att ta sig till andra sidan7/12 2009. Jag har rest i två dygn. Solnedgång i luften över Ryssland och soluppgång över bergstopparna utanför Hong Kongs flygplats. Jag har ingen aning om vad som väntar. Två dygn bakåt och vi står i för kalla sommarkläder och dricker champange och kastar konfetti över Olle när han spelar gitarr. Bea filmar och jag bär en lampa upp på det frostiga berget. Solen glimrar bakom vittäckta grenar. Det är svinkallt och vi värmer batterier till stereon i händerna. Det är Sverige i December och det är på väg att bli den värsta vinterna på flera deccenier.

Sydney. Gatorna är torra och klibbiga. Den klaraste himmel ovanför och trötthet i vänsta ögat. Vi lämnar chinatown och artonde våningen och vandrar upp mot central park. Klockan är elva. På bussen mot stranden. Vi har precis stoppat i oss två sushirullar och med handen på magen och solglasögon på glömmer vi Sverige och norden och stampande fötter. Tjugo minuetr senare. Sitter inklämd i tidningstället och tittar på Jennie som står ihopklämd mellan svettiga surfare och artonåriga svenskar. Vi åker förbi Jennies favoritfik, den stora arenan, malls, människorblickar och byggnader som spår av ingen historia alls. Australien är knappt hundra år gammalt. Jag sneglar på kvinnan brevid mig i tidningstället och ler.

Bondi Beach och knallblått vatten. Silar sand genom mina fingrar och tittar ut när vågorna slår mot strandkanten. Vi lyssnar på Bon Iver och jag blundar långsamt. Känner hur varenda nerv, varenda liten köttrutad nätdel av min kropp tinar upp, slappnar av och glömmer den gångna hösten. Hösten som på många sätt inte blev som jag hade tänkt mig. Lägger handen på magen och känner hur en bubblande ivrighet växer inuti. Det är reskänslan. Det är att vara på väg. Känslan av att finnas. Av att tina sin scandinaviska kropp mot en sol som möter blått blått vid horisonten. Det är lycka som spritter. Det är på andra sidan jorden.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0